Welcome to My Blog (◕‿◕✿)...Don't forgot to follow ea'...Jgn lupe tinggalkan link awak di shoutbox sbb saya nk gak tgk blog awak yg chumell tu...I hope you all enjoy in this blog...hehe

Persahabatan & cinta....


persahabatan dan cinta
adalah teman terbaik krn di
mana ada cinta persahabatan
selalu berada disampingnya,
dan di mana persahabatan
berada cinta selalu
tersenyum ceria dan tidak
pernah meninggalkan
persahabatan pada suatu hari
persahabatan mulaiberfikir
bahwa cinta telah membuat
dirinya tidak mendapat perhatian lagi karena persahabatan
menganggap cinta lebih menarik daripada dirinya.



♥ Don't forget to drop your comment ♥

Apa orng perempuan kata,,,,

Aku masuk ofis seperti biasa. Kerja ku sentiasa
bertemu
dengan pelanggan dan juga klien.
Datang je pelanggan atau klien yang hensem-
...hensem,
pasti staff pompuan dok kecoh-kecoh...
Dari pengamatan ku yang sudah hidup selama 26
tahun,
orang pompuan selalu katamengenai lelaki yang
Handsome dan lelaki Tak Hansome.....
Kalau lelaki handsome pendiam
Perempuan akan cakap:: "woow, cool giler..."
kalau lelaki tak handsome pendiam
Perempuan akan cakap: "eh perasan bagus..."
kalau lelaki handsome berbuat jahat
Perempuan akan kata: "nobody's perfect"
kalau lelaki tak handsome berbuat jahat
perempuan akan cakap: "memang.... muka pun
macam pecah rumah!"
kalau lelaki handsome menolong perempuan yg
diganggu
perempuan akan cakap: "wah.. machonya..
macam hero filem!"
kalau lelaki tak handsome menolong
perempuan yang diganggu
Perempuan akan kata: "entah2 kawan dia..."
kalau lelaki handsome dapat perempuan cantik
perempuan akan kata: "sepadan sangat..."
kalau lelaki tak handsome dapat perempuan
cantik
perempuan akan kata: "mesti kena bomoh
perempuan tuh!"
kalau lelaki handsome ditinggal kekasih
perempuan akan kata: "jangan sedih, kan saya
ada..."
kalau lelaki tak handsome ditinggal kekasih
perempuan akan kata:...(terdiam, tapi telunjuknya
meliuk-liuk dari atas ke bawah, patutlah, tengok
saja luarannya)...
kalau lelaki handsome penyayang binatang
perempuan akan cakap: "perasaannya
halus...penuh kasih sayang"
kalau lelaki tak handsome penyayang binatang
perempuan akan cakap: "sesama keluarga
memang harus menyayangi..."
kalau lelaki handsome bawa BMW
perempuan akan cakap: "matching... hebat luar
dalam"
kalau lelaki tak handsome bawa BMW
perempuan akan cakap: "bang, bosnya mana...?"
kalau lelaki handsome tak mau bergambar
perempuan akan cakap: "pasti takut kalau-kalau
gambarnya tersebar"
kalau lelaki tak handsome tak mau bergambar
perempuan akan kata: "tak sanggup melihat
hasilnya ya..."
kalau lelaki handsome menuang air ke gelas
perempuan
perempuan akan cakap:"ini barulah lelaki
gentlemen"
kalau lelaki tak handsome menuang air ke gelas
perempuan
perempuan akan cakap: "naluri pembantu,
memang begitu...."
kalau lelaki handsome bersedih hati
perempuan akan cakap: "let me be your shoulder
to cry on"
kalau lelaki tak handsome bersedih hati
perempuan akan kata: "kuat nangis!! lelaki ke
bukan ni?"
Kenali dan nilai diri sendiri dahulu sebelum
menilai orang lain.
hmm... Apa pun, terimalah dengan redha dan
hati terbuka
terhadap kekurangan yang ada pada
pasangan kita

♥ Don't forget to drop your comment ♥

GaDiS!!!

Photobucket

Cantik seorang wanita itu,
sebagai gadis bukan kerana merah kilau lipstik pada bibir mekar senyum kosmetik.
Cantik seorang wanita itu,
sebagai remaja tidak pada kulitnya mulus menggebu terdedah.
Cantik seorang wanita itu,
sebagai Hawa tidak kerana bijak meruntuh iman kaum Adam.
Cantik seorang wanita itu,
sebagai anak tidak menjerat diri pada kedurhakaan.
Cantik seorang wanita itu,
sebagai isteri merempuh badai di sisi suami.
Cantik seorang wanita itu,
sebagai menantu menjauhi persekongkolan ipar lamai.
Cantik seorang wanita itu,
sebagai ibu membuai anak di kala suami menjalin mimpi.
Cantik seorang wanita itu,
sebagai mentua telus hati mengagih kasih setara pada semua.
Cantik seorang wanita itu,
sebagai nenek menjaring teladan para anbia buat cucu-cicit.
Cantik seorang wanita itu,
sebagai warganegara peka membela nasib dan maruah negara.
Cantik seorang wanita itu,
sebagai warga tua menghitung hari dengan selembar mashaf.
Cantik seorang wanita itu,
sebagai intelektualis menyala obor mewangi setanggi profesionalis.
Cantik seorang wanita itu,
sebagai akidah solehah mengandam rindu kekasih pasrah di atas sejadah
Cantiknya Wanita......Allah berfirman:
"Ketika Aku menciptakan seorang wanita, ia diharuskan untuk menjadi seorang yang istimewa. Aku membuat bahunya cukup kuat untuk menopang dunia; namun, harus cukup lembut untuk memberikan kenyamanan."Aku memberikannya kekuatan dari dalam untuk mampu melahirkan anak dan menerima penolakan yang seringkali datang dari anak-anaknya."Aku memberinya kekerasan untuk membuatnya tetap tegar ketika orang-orang lain menyerah, dan mengasuh keluarganya dengan penderitaan dan kelelahan tanpa mengeluh."Aku memberinya kepekaan untuk mencintai anak-anaknya dalam setiap keadaan, bahkan ketika anaknya bersikap sangat menyakiti hatinya."Aku memberinya kekuatan untuk mendukung suaminya dalam kegagalannya dan melengkapi dengan tulang rusuk suaminya untuk melindungi hatinya."Aku memberinya kebijaksanaan untuk mengetahui bahwa seorang suami yang baik takkan pernah menyakiti isterinya, tetapi kadang menguji kekuatannya dan ketetapan hatinya untuk berada disisi suaminya tanpa ragu."Dan akhirnya, Aku memberinya air mata untuk dititiskan. Ini adalah khusus miliknya untuk digunakan bilapun ia perlukan."Kecantikan seorang wanita bukanlah dari pakaian yang dikenakannya, susuk yang ia tampilkan, atau bagaimana ia menyisir rambutnya.Kecantikan seorang wanita harus dilihat dari matanya, kerana itulah pintu hatinya, tempat dimana cinta itu ada.

♥ Don't forget to drop your comment ♥

Cintaku padamu teman...

Photobucket
Sebahagian merasa hidup ini tidak akan pernah mencapai maknanya tanpa kehadiran seorangpun teman. Teman adalah orang-orang yang dicintainya dan yang mencintainya pula orang-orang yang dengan keluasan hati menerima dirinya apa adanya.
Menyayangi teman, sama sekali bukan bererti menafikan kecintaan kepada yang lain. Kecintaan kepada keluarga, kepada diri sendiri, sebab tiap-tiap jendela cinta memiliki ruangan tersendiri di hati yang tidak akan mampu disamakan dengan cinta-cinta lain Yang kesemuanya tidak saling berhimpit tidak pula bersinggungan. Namun tiap-tiap kecintaan mengisi bilik-bilik hati yang berbeda-beda. Kesemua cinta hendaknya merupakan suatu refleksi cinta kepada Allah SWT. Suatu pendaran keemasan dari keimanan, desiran sejuk angin kerinduan, dan deburan tegar ombak keistiqamahan.
Teman, bagiku kata itu adalah ungkapan kerinduan dan sejuta harapan. Harapan untuk dapat saling menegur dan meneguhkan. Membuang jauh-jauh kata perbedaan dan mencuba untuk mengawal segalanya dari kesamaan. Pada kata itu kutemukan hakikat hidup dan kehidupan, kerana bersamanya aku menahan derita dan sengsara, gundah dan gulana, namun begitu manis terasa segala kerutan layar perjuangan kerana Allah lah yang telah membuatnya.
Teman, bertemankan jiwa-jiwa yang ber-izzah mulia dan ghirah menggelora, dengan segudang idea dan idealisme yang Rabbani. Meniti jambatan yang sama, dengan tekad yang serupa dan seragam kebesaran jiwa. Bukan untuk sekedar menghabiskan sisa minuman kehidupan dunia, tapi hidup untuk sebuah cita yang takkan pernah kandas sia-sia. Pantas saja jika Rasulullah mewasiatkan agar kita menjadikan mereka yang sholeh sebagai teman kepercayaan.
Ah teman, harus kita terima bahwa berteman bukan berarti untuk selalu bersama secara harfiah Suatu saat pasti kita akan terpisah pula. Menempati jalan-jalan yang berbeda di setiap sudut kehidupan, agar setiap insan dapat tersentuh cahayaNya.
Teringat serangkaian syair milik Munsyid Saujana ini kusuntingkan untukmu..
Sedingin embunan dedaun kehijauan,
sesegar ingatan kenangan kisah silam
Kita seiring bersatu dan berjuang,
meniti titian persahabatan
Kau hadir bawa cahaya,
terangi hatiku teman
Saling memerlukan dan mengharapkan
Tangis gembira saat bahagia,
moga kan kekal menuju Syurga
Kerana Tuhan kita ditemukan,
andai terpisah,
itu ketentuan
Sengketa dan kesilapan
itulah fitrahnya insan
Kata dan teguran itulah pedoman

♥ Don't forget to drop your comment ♥

Cantiknya wanita....

Photobucket
Pada suatu hari, Rasulullah s.a.w berjalan-jalan bersama puteri baginda, Saidatina Fatimah r.a. Setibanya mereka berdua di bawah sebatang pohon tamar, Fatimah terpijak pohon semalu, kakinya berdarah lalu mengadu kesakitan.

Fatimah mengatakan kepada bapanya apalah gunanya pohon semalu itu berada di situ dengan nada yang sedikit marah. Rasulullah dengan tenang berkata kepada puteri kesayangannya itu bahawasanya pohon semalu itu amat berkait rapat dengan wanita. Fatimah terkejut. Rasulullah menyambung kata-katanya lagi. Para wanita hendaklah mengambil pengajaran daripada pohon semalu ini dari 4 aspek.

Pertama, pohon semalu akan kuncup apabila disentuh. Ini boleh diibaratkan bahawa wanita perlu mempunyai perasaan malu (pada tempatnya).

Kedua, semalu mempunyai duri yang tajam untuk mempertahankan dirinya. Oleh itu, wanita perlu tahu mempertahankan diri dan maruah sebagai seorang wanita muslim.

Ketiga, semalu juga mempunyai akar tunjang yang sangat kuat dan mencengkam bumi. Ini bermakna wanita solehah hendaklah mempunyai keterikatan yang sangat kuat dengan Allah Rabbul Alamin.

Dan akhir sekali, semalu akan kuncup dengan sendirinya apabila senja menjelang. Oleh itu, para wanita sekalian, kembalilah ke rumahmu apabila waktu semakin senja.

Ambillah pengajaran dari semalu walau pun ia hanya sepohon tumbuhan yang kecil.



♥ Don't forget to drop your comment ♥

bicara tentang cinta


# "True love is not how you forgive, but how you forget, not what you see but what you feel, not how you listen but how you understand, and not how you let go but how you hold on." 
# "Sometimes what you want isn't always what you get, but in the end what you get is so much better than what you wanted." 
# "Cinta tak perlu dicari, tak perlu dipaksa, tak perlu diminta, tak perlu diberi. Cinta akan datang tanpa kita sempat tersedar akan kehadirannya." 
# "Love is like a puzzle, hard to piece together, but beautiful when all the right pieces are put together." 
# "Cinta itu satu perasaan yang sukar diluahkan namun bisa dimengertikan oleh hati." 


♥ Don't forget to drop your comment ♥

Rahsia Cinta....


Acap kali
Terasa ingin dibelai manja,
Tetapi tiada siapa di sisi..
Ingin disayangi
Tapi pda siapa harus ku curah
Rasa sayang ini?
Sesekali terasa ingin dimiliki
Namun diri ini milik siapa sebenarnya?
Lumrah percintaan;
Ada cerita duka & ceria,
Semuanya sering menyinggah..
Kuatkah kite menghadapi dugaan?
Betulkah kite x pernah goyah
Andai prasangka & cemburu menerpa?
Mahligai cinta..
Memuatkan momen-momen bahagia,
Sengsara, suka serta duka..
Antara kejujuran & pura-pura,
Antara keikhlasan & pendustaan,
Ada cinta yg terhalang..
Ada rindu yg tercicir..


♥ Don't forget to drop your comment ♥

INGATLAH!!!


Setiap  KESABARAN  akn  diganti  dgn  KEMENANGAN

Setiap  KEDUKAAN  akn  berganti  dgn  KEBAHAGIAAN

Setiap  PERPISAHAN  pasty bermula  dgn  1 PERTEMUAN

Setiap  YANG  BERAKHIR  akn  bertukar  dgn  suatu  PERMULAAN

Setiap  KEJADIAN  ALLAH  pasty ada  HIKMAHNYA...

♥ Don't forget to drop your comment ♥